2009 m. kovo 20 d., penktadienis

Žurnalistams



Manau pirmiausia reikia pradėti nuo klausimo: kokių idealų ar minčių vedami pasirinkot šitą profesiją ir kaip įsivaizduojat jos funkcija? Tuos kas ėjo vardan pelno, galim po truputį pradėt atsirinkt.  Neminėsiu nei konkrečių pavardžių, nei leidinių, paminėsiu tik aiškius požymius.

Manau aiškiausiai galime pastebėti tik tuos, kurie rašo apie aktualijas. Tik čia reikia paaiškinti, kad aktualijos, tai ne tai kas žmonėms svarbu, o tai kas neša didžiausia pelną. Jos negali būt geros, nes žmonėms neįdomu ten, kur viskas gerai. Jos turi šokiruoti, pritrenkti, "išversti iš koto". Tėvai draugams sako: "kaip tu gali susidėti su "skinais", jie juk tokie baisūs, žmones muša, žydus žudo". Bet ar jie buvo sutikę bent vieną jų vadinamą skiną. Ne. Paklausėm, iš kur tada jūs tiek apie juos žinot. Spėkit iš kur. Aišku kad iš televizoriaus. Kartais žurnalistai pavadinami trečiąja valdžia Lietuvoje, po parlamento ir teismų. Aš manau, kad ji kol kas labai ramiai užima pirmąją vietą. Pelno siekimas skatina kelti skandalus. Kam? Tam kad žmonės pirktų, žiūrėtų, domėtųsi. Dažnai paprasčiausias faktas išpučiamas iki pasaulinės sąmokslo teorijos? Kam tai naudinga? Leidėjams. Gavus pelno atsiranda ir didesni siekiai. Valdžią juk galima irgi valdyti. Paprasčiausias pavyzdys: seime buvo apribotos žurnalistų teisės. Pamenat koks skandalas buvo? Kas inicijavo tokį sprendimą buvo maišomi su purvais nuolat per visas įmanomas priemones. Nuo kaimo laikraštuko iki didžiųjų televizijų. Neginu politikų, daug nesąmonių jie pridaro, bet šitie dar bent neapgaudinėja tiek, kiek ankstesni. Taigi, kas buvo su tuo sprendimu negerai? Užkliuvo, kad uždraudė į tualetą su kamera lakstyt? Visi teisinosi neva čia niekam nereikalingas dalykas, nes visi tokie protingi, kad ir šiaip to nedaro. O tai kame tada problemos? Na juk netrukdo jei priimtas sprendimas nesikerta su tuo, ko jūs ir taip nedarot. Neleido į valgyklą lyst, na nzn, šitas manau irgi užkliuvo tik tam, kad užkliūtų, nes kol kas nemačiau nė vieno siužeto iš seimo kavinės, kai žurnalistas kalbasi su seimūnu prie kavos puodelio. O vat dėl ko juokiausi labiausia: "Seimo posėdžių salėje nesudaromos sąlygos dirbti žurnalistams, nes buvo paprašyta rengti reportažus tyliau, kad netrukdyti posėdžiui". Tai kas per nesąmonė čia? Seimas kam reikalingas? Na pabandytų dabar į darbą atėjęs pas mane koks žurnalistas lipt ant galvos, kai dirbu, duočiau į dantis ir mesčiau pro duris. Jūs ten tik stebėtojai, tai stebėkit tyliai. Vardan "gero kadro" gal dar ir seimūnai turėtų prieš jus sustoję pasišypsot, gyva dekoraciją kokią padaryt, vietoj to, kad dirbtų. Na nusišnekėjot su tuo. Tai va tokie nereikšmingi fakteliai, bet koks burbulas buvo. O jau išpūsta kaip!

Ne taip jau senai(pasakysiu žurnalistų žodžiais) "visa Lietuva užgniaužus kvapą stebėjo, kuo baigsis Zvonkės ir Mios muštynės". Na šitą paskaitęs kvatojaus gerą valandą. Jau matyt labiau sensacijų darymo neatspindi nė vienas sakinys. Nusišvilpt man ant Mios ir ant Zvonkės. O čia idėja: tapatinkis su Lietuva, būk kaip visi ir skaityk apie dvi varnas kurios kažkur susimušė. Ir tai dar klausimas ar susimušė. Arba istorija su Rinau(manau nereikia aiškint kas ji tokia), kiekvienam laikrašty pirmam puslapy. Na jau supykino. Norėjau, kad tėvas greičiau tą vaiką išsivežtų ir baigtųsi komedija. Ko tik nedarė, ir parašus rinko, ir į lietuvių sąžinę lindo ir skelbė, kad Lietuva negina savo pilietės. JMJ juk tai 3 žmonių reikalas- tėvo, motinos, dukters! Viskas. O kas blogiausia visame šitame reikale, kad 70 procentų lietuvių sąžiningai pradėjo stebėti ir laukti kuo baigsis muštynės, sprendė kuri kalta, sirgo už Rinau, smerkė tėvą, vaidino viską žinančius. 

Kažkada teko vartyti knygą "Ką turi žinoti kiekvienas išsilavinęs žmogus" ir ten buvo skyrelis "Ko NEturi žinoti išsilavinęs žmogus" ir ten išvardintos beveik visos šiuo metu besisukančios spaudoje žinios. Iš to galime ramiai išvesti, kad žurnalistai bukina tautą tam, kad uždirbti. O gal ne? Kol kas atrodo taip. Kiekvienam reikia pradėti galvoti savo galva ir vertinti tik faktus, o ne sugerti žurnalisto pateiktą nuomonę. Na jei jau skaitot laikraščius, skaitykit kokius penkis ir tokius, kurie vieni su kitais kariauja ir kurie priklauso ne vienam asmeniui ar grupei. Jei žiūrit žinias, žiūrėkit visas, kiek rodo. Nesudėtinga. O iš tų faktų krūvos, galėsit pradėt rinktis, tai kas tikra.

Užduotis jums: pasidomėkit plačiau, kas yra mūsų didysis "mesijas" Dalia Grybauskaitė ir nepasiduokit masinei psichozei. Pats nepažįstu kas ji tokia, o va žurnalistai sako, kad ji- išsigelbėjimas. Ir negaliu patikėti, nors tu ką. Tie patys žurnalistai man kiša Zvonkę, o po kelių mėnesiu, kaip panacėją jau pateikia Grybauskaitę. Tik šį kart į postą rimtesnį. Nerimta. 

Nemanau, kad bent vienas žurnalistas čia užsuks. O jei ir užsuks, neskaitys. Juk skaityti kažkokio vėplos, kuris net žurnalistikos mokslų neragavęs rašliavą yra taip "nekieta". Juk viską žinoti gali tik žurnalistai.



2 komentarai: